tiistai 11. lokakuuta 2016

Slammattu, puoliksi laatoitettu vai kokonaan laatoitettu tai miksi ei kamiina?

Näin lokakuussa tekisi mieli testata jo takkaa.

Takka oli talon hankinnassa kynnyskysymys ainakin aluksi. Tiesin, että en halua peruspakettiin kuuluvaa takkaa. Toisaalta tiedostin, että jos haluan takkaan vähänkin muutoksia, se on kohtalaisen kallista. Mietimme jopa hetken, että jätämme koko takan pois. Sopimus kuitenkin allekirjoitettiin perustakalla.

Budjetin varmistututtua maatöiden jälkeen perustakka alkoi taas mietityttää. Talopakettien perustakka on luonnonvalkoinen (tai kermanvärinen) slammattu eli hiertopintainen takka, johon saa halutessan etuosaan laattoja. Kävimme takkamyymälässä katsomassa takkaa uudestaan. Harkitsimme ensin mustaa tai harmaata slammattua takkaa ilman laattoja, mutta värin muutoksella sai jo paljon muitakin herkkuja takan pintaan.

Kaunein takka olisi mielestäni ollut valkoinen kamiinatyylinen takka, mutta kamiinoiden tulipesä on todella pieni. Siellä olisi voinut polttaa minipuita vain 2-3 kpl kerrallaan. Lisäksi arka valkoinen väri mietitytti kamiinan värinä. Entä ovatko nämä kamiinat vain hetken trendi? Ehkä ei kuitenkaan.

Vaala vaakalaatoilla Kuva: Tulikivi Oyj 


Lopulta päädyimme valkoiseen kiiltävään Vaala-takkaan vaakalaattapinnalla. Hormin väriksi valitsimme mattavalkoisen. Myös musta hormi kävi mielessä, mutta nyt olen tyytyväinen valkoiseen. Hormi menee yläkerrassa aulan läpi, joten se on aika näkyvällä paikalla.

Vaalan saa myös kokonaan yhdestä laatasta eli tasaisella pinnalla, mutta sen budjetti meni jo korkeaksi. Laatan vaihtoehtona oli myös mattapinta, mutta ajattelin, että sekin imee likaa helpommin. Musta kiiltäväkin takka on upea, mutta se pöly siinä pinnassa. Pitääkö sitä aina olla niin käytännöllinen?

Vaala kokonaan sileällä pinnalla. Kuva: Tulikivi Oyj


Valintariteerit: kaunis, mutta käytännöllinen, pysyy lämpöisenä pitkään ja lisäpisteitä siitä, että takassa on tilaa pataruoka-astialle. Jos sitä vaikka innostuisi karjalanpaistista.

Valitettavasti en voi laittaa kuvaa omasta takasta, koska sen edessä on tällä hetkellä iso kasa laattoja, maali- ja laastisankoja. Onneksi takkaa ympäröi muovi.

Loppukaneetiksi lainaan varmaan ikuista takkamyyjien myyntiargumenttia: "Onhan se tietysti näkyvällä paikalla, että sitä ei voi olla huomaamatta...". 

2 kommenttia:

  1. Meillä on luonnollisesti perustakka. Vuoden jälkeen edelleen puhdas. Olen imuroinut pintoja ja ehkä kerran pyyhkäissyt laatat. Hämmentävän vähän siihen muuten kiinnittää huomiota

    VastaaPoista